Inhalt

3. Általános tudnivalók

3.1. Magyarnyelvü fórumtagoknak

Kérjük a Lepifórumon angolul vagy németül intézzen hozzászólásokat, hogy a használók többsége megértse.

3.2. Miért ilyen részletes a fölhasználók tájékoztatója?

A Lepifórumon szakembereinek sok idejébe kerül bonyolult kérdésekre is a lehetö legjobb választ adni. Kérem Ön is vegye a fáradságot, és mielött elöször meglátogatná a fórumot, olvassa el ezt a fölhasználói tájékoztatót.

3.3. Célkitüzés

Ez a fórum a kutatók és a laikusok közötti eszmecserét szolgálja. Szinte nincs még egy olyan szakirány, ahol a kutatók annyira az érdeklödö amatörök adatgyüjtésére szorulnának, mint a zoológia és természetesen ezen belül a lepidopteriológia (lepkekutatás). Mi örülünk annak, ha, a fórumot rendszeresen látogató sok szakember mellett más szakterülettel rendelkeznö kutatók is hozzászólnak, illetve annak is, ha egy teljesen kezdö lepkész tesz fel kérdést.

3.4. Téma

A hobbi lepkészek kompetens választ kapnak a faj meghatározásához, a lepidopteriológia pedig érdekes adatokhoz jut a leletek alapján. Kérjük „[Fórum 1]“-et csak határozásokkal kapcsolatos kérdésekre használja! Az összes többi lepkßeket érintö témát a „[Fórum 2]“ tárgyalja.

3.5. Reklám

A Lepifórumon nem jelenítünk meg reklámot. Ahhoz, hogy ezt a továbbiakban is garantálni tudjuk, kérjük, Ön se küldjön reklámot. Ne utaljon linken olyan képre, melyet egy ingyenes képszolgáltatónál tárol, mert ezek a cégek a szolgáltatás költségét reklám- Popuppal fedezik. A saját képek bemutatásához a Lepifórum tárolóhelye áll az Ön rendelkezésére. (Látsd még „Kép beillesztése“ ). A weboldalal történö visszaélés, különösen spam-üzetetek küldése esetén fenntartjuk magunknak a jogot, a feladót mint elkövetöt fizetésköteles figyelmeztetésben részesítsük, ellene feljelentést tegyünk és a jogi felelösségre vonását követeljünk.

3.6. Tolerancia

A felhasználókat kérjük, hogy legyenek elnézöek egymással és a fórum müködtetöivel szemben, akkor is, ha valaki a felhasználási feltételeket véletlenül egyszer nem tartaná be.

3.7. A hozzászólások szerkesztése és törlése

Az adminisztrátorok (rendszergazdák) ([Erwin Rennwald]: szakmai szupervizió; [Jürgen Rodeland]: technikai gondozás és szerkesztöség; [Ingrid Altmann], [Peter Buchner], [Armin Dahl], [Thomas Fähnrich], Mario Finkel, [Jürgen Hensle], [Michel Kettner], [Clas Lehmann], Allan Liosi, [Heidrun Melzer], [Jens Philipp], Friedrich von Ramin, [Axel Steiner], [Heinrich Vogel] és [Karola Winzer]: szerkesztöség) a fórum alapítójának, Walter Schön alapelvét követik, miszerint hozzászólásokat - részben vagy teljesen - csak kivételes esetben törölnek. Ebben az esetben azonban kérjük a érintetteket, ne vegyék ezt személyes sértésnek. A szereksztöség a helytelenül írt tudományos nevekhez helyesbítést füz, hogy az illetö hozzászólást keresöben meg lehessen találni.

3.8. Regisztráció, fölhasználói profil

A Lepifórum egy nyitott társalgási platform, regisztráció nem szükséges. Ha Ön regisztrálni kíván, kérjük hozzon létre egy fölhasználói profilt- A neve egy Ön által szabadon választott jelszóval védett. Kérjük ezt a jelszót gondosan örizze meg. Ha mégis elfelejtette volna, küldjön egy e-mailt az egyik rendszergazdának (Jürgen Rodeland, Peter Buchner, Heinrich Vogel). Ekkor kap egy új ideiglenes jelszót. Biztonsági szempontok miatt válasszon haladéktalanul egy új jelszót felfasználói profiljában. A regisztrációkor Önön múlik, hogy egy üres profilt hoz létre, vagy szemályre vonatkozó adatot ad mag.

3.9. Hangnem

Sok más internetfórummal ellentétben a Lepifórum fontosnak tarja, hogy mindenki a saját teljes nevén (családi és keresztnéven, nem álnéven) írjon. Ez része a minöségi követelményeknek, melyet a Lepifórum megirányoz, mert ha egy közlés tudományos igényü, akkor nemcsak a leletre vonatkozó pontos adatok, hanem természetesen a megtaláló neve is szükséges. Aki visszarad attól, hogy az interneten saját nevét közölje, írhat álnéven is a Lepifórumban (vagy csak keresztnéven, vagy monogrammal), de ne csodálkozzon, ha némelyik fölhasználó ridegen bánik vele, vagy „levegönek nézi“.

Mint a legtöbb internetfórumon, a Lepifórumon is elterjedt a tegezödés (a rendszeres fölhasználók közül sokan személyesen is ismerik egymást), de nem feltétlenül szükséges, hogy mindenki tegezödjön. Kérem tartsa tiszteletben, hogy van, aki ezt nem szeretné, és nézze el, hogy néha olyan fölhasználó is akad, aki nem veszi figyelembe, hogy Ön a fórumon magázódni szeretne.

3.10. Copyright

A fórumon és a határozókban megjelent képekre és szövegekre az általános szerzöi jog szigorú szebályai érvényesek. A képek további nem privát célra történö felfasználása a szerzö engedélye nélkül tilos. A fórum felhasználói csak saját képet küldhetnek, tehát sem könyvböl beszkennelt, sem más honkapról másolt stb. képet nem! Néhány esetben Walter Schön kérni fogja a kép szerzöjét, hogy bocsássa rendelkezésére a képet, mert ez a saját honlapján [http://www.schmetterling-raupe.de] még hiányzik. Jó lenne, ha ezt Ön engedélyezné, de ez nem feltétel a fórumon való részvételhez.

3.11. Adatvédelem

Postacímek, E-mail-címek és egyéb személyes adatok továbbadása a fórumon csak az illetö hozzájárulásával megengedett.

3.12. Fórumba nemm illö hozzászólások

Kérjük ne használja a fórumot chat céljára. A Lepiforum e.V. -egyesület tagjai részére egy külön chat áll rendelkezésre.

3.13. A fórumok ábrázolási módjának beállítása

Ön személy szerint tudja beállítani hozzászólások megjelenését és sorrendját. További magyarázat talál ehhez a támához, ha rákattint a “Meine Einstellung“ (saját beállítások) menüpntra a fórumon.

3.14. Szövegformázás, emotikonok és különleges jelek

A hozzászólás néhány egyszerübb parancs segítségével formázható. Az ehhez szükséges kódot szögletes zárójelben - de természetesen idézöjel nélkül – kell begépelni.

 • „[b]vastag[/b]“ azaz „vastag
 • „[i]kursiv[/i]“ azaz „kursiv
 • „[red]piros[/red]“ azaz „piros
 • „[blue]kék[/blue]“ azaz „kék
 • „[green]zöld[/green]“ azaz „zöld
 • „[magenta]magenta[/magenta]“ azaz „magenta
 • „[big]nagy[/big]“ azaz „nagy
 • „[small]kicsi[/small]“ azaz „kicsi
 • „[krypt]elrejtett szöveg[/krypt]“ elrejtett szöveget eredményez, mely csak akkor jelenik meg, ha az egérgombot lenyomva tartva a kurzorral kijelöljük. Egy a rejtvényfejtök számára kitalált funkció, mely mindkét fórumon müködik.
 • „[quote]Text[/quote]“ beljebb kezdi a szöveget (pl. idézeteknél)
 • „[*]“ egy listajelet tesz a szöveg elé. Ez az egyetlen formázás, ahol nincs ez a záró parancs: "[/...]".

A különbözö formázó parancsok szabadon kombinálhatóak.

Ezen kívül néhány hangulatjel (emotikon) és különleges jel is választható:

:)
>:(
:O
:D
;)
:\
:|
(fttnpf)
(daumenhoch)
(w)
(wfett)
(m)
(mfett)
(bh)
(notabene)Ezzel az ikonnal olyan hozzászólás jelölhetö a tárgy mezöben, mely egy a határozóból hiányzó képet tartalmaz.

olyan vitaszálat jelöl, ahol hosszabb idö elteltével korigáltak hibás határozást.

Tetszöleges a HTML-Unicodeban definiált karakter jelenthetö meg, ha begépeljük az Unicode-ot. A decimálkód Unicodeban „&#SZÁM;“. Táblázat [SELFHTML]-en lehetséges. A nem megjelenítése hexadecimális rendszerben: = ♀ – = ♂

A hozzászólás címében azonban ez csak grafikaként jelenthetö meg (látsd hangulatjelek táblázata).

Kérjük, hogy mielött a formatírozott hozzászólást elküldi, használja az elönézet-funkciót!

4. Ùtmutató kérdést feltevök részére

4.1. Keresöfunkció

„Suchfunktion“: keresés

„Schnellsuche“: gyorskeresö

Mindkét aktuális fórumon és az archivum hozzászólásaiban is lehet keresni, és a találatokat dátum-, kulcsszó- és szerzö szerint tetszés szerint szürni. A keresö segítségével gyakran leellenörizhetö, hogy a kérdéses faj az adott helyen (és idöben) szóba kerülhet-e.

4.2. A lelet adatai

Ha valaki határozáshoz kér segítséget, lehetöleg pontos adatokkal kell szolgálnia. Néha csak ez teszi lehetövé a faj szerinti határozást. Ezen kívül meg kell adni, hogy hol készült a fotó. Terepen vagy stúdióban, és hogy utólag manipulálták-e, vagy sem. Egy nem manipulált terepkép szigorú feltételeknek felel meg. Ha egy terepen készült fénykép utólag lett átdolgozva, akkor meg kell adni, hogy ez pontosan mit jelent. A legszerencsésebb, ha a Lepiforum határozójában használatos séma szerint járunk el: Állam, megye illetve (tartomány vagy tájegység), település, tengerszint, biotóp, a lelet találata illetve a gyüjtés módja, dátum (terep- vagy stúdiófotó: keresztnév, családnév).

Példa:

Magyarország, BAZ megye, Aggtelek, 503 m, épület falán mészkö sziklagyep szomszédságában, fénycsapda, 5. August 2013 (manipulált terepfotó: Zoltán Nagy)

Csak a szigorúan védett fajok gyanúja esetében ne adjuk meg a pontos lelöhelyet (pl. a természetvédelni területet), de mindig jelöljük a legközelebbi nagyobb települést. A pontos adatok közlése a fórum müködtetöinek is fontos, mivel ök szeretnék az eredményeket a tudományos kutatás számára hozzáférhetövé tenni, amennyiben egy pontos fajra való határozás lehetséges. Természetesen nem minden esetben végzödik egy vita az adott lepke fajra való meghatározásával. Gyakran meg kell elégednünk azzal, hogy a kérdéses fajt néhány lehetséges fajra behatároltak.

4.3. A téma megnevezése (Tárgy mezö)

Ebben a mezöben fogalmazza meg röviden és precizen a hozzászólás tartalmát. Változtassa meg a téma címét, ha a vita egy új irányba megy. Kerülje a semmitmondó témacímet, mint pl. „ Határozásra vonatkozó kérdés“ vagy „Segítség!“. Hasznosabb a címzetteket megfelelö kulcsszavak által megszólítani, mivel a fórum tagjai általában nem olvasnak el minden hozzászólást. Kifejezö témacímre jó példa: „Óriási éjjeli lepke Törökországból“, „Montán zuzmón talált hernyó“, „Foltakna hárslevélben“. Még jobb, ha a gyanús fajt már a téma címében említi, miután megpróbálta meghatározni vagy a mi határozónk, vagy a szakirodalom segítségével: „Sphingidae: Daphnis nerii?“, „Foltakna hárslevélben: Phyllonorycter issikii?“.

4.4. Egy új téma megkezdése (vitaszál)

Csak akkor használja az „Új téma“- funkciót (deutsch: Neuen Beitrag schreiben), ha egy új vitatémát szeretne nyitni. Ha ugyanarról a lepkéröl több képet szeretne bemutatni, küldje el a csatolt képet válaszként az elsö hozzászólásához, vagy használja a „ Fájl feltöltése“ funkciót (deutsch: Datei hochladen) a szövegbeadási mezöben. Általános szabály: Egy egyed – egy téma. Akkor is így járjon el, ha hetekkel ezelött egy hernyót és most pedig a kikelt lepkét szeretné bemutatni: Csatolja a lepke képét a hernyóra vonatkozó vitaszálhoz! A fórumon egy új hozzászólás mindig a kezdölapon látható akkor is, ha korábbi témára vonatkozik, így a hozzászólása észrevehetö lesz.

4.5. Kép feltöltése

Lepkéket és hernyókat leírás alapján meghatározni csak ritkán lehetséges. Ezért itt általában képek alapján határozunk. A fórum tagjaként lehetösége van választani, hogy a képeket a saját tárhelyéröl csatolja a hozzászóláshoz, vagy a merevlemezröl a fórum tárhelyére töltse fel. Aki a képeit határozás céljából a fórum tárolóhelyén menti el, az egyben egyetértését is adja, hogy a képet a szerkesztök a „Határozó“ –kategóriában felhasználhatják. Kérjük, hogy utólagos felesleges munka megtakarítása érdekében olyan képeket, melyek esetleg alkalmasak határozásra 3:2 illetve 2:3 oldalarányban töltsák fel. Ha szükságes, olvassák el ehhez, az útmutatót a képfeldolgozáshoz (deutsch: Anleitungen zur Fotobearbeitung). Kérjük azon felhasználók érdekében, akik nem rendelkeznek szélessávú internettel, hogy a fórum tárhelyén elmentett kép lehetöleg ne haladja meg a 100 KB-ot, részletes motívumú képek esetében (pl. gallyazat) a 300 KB-ot. A feltöltött képeket kérjük késöbb ne törölje és ne nevezze át, mert ilyenkor válasz képek hiányában értelmetlen lesz. Fontos információ lassú internettel rendelkezö fórumtagok számára: Egy kép feltöltésekor várják meg, míg a böngészön megjelenik a következö oldal, csak ezután kattintsanak a küldésre. Ellenkezö esetben a folyamat megszakad és a képet nem lehet a fórumon megjeleníteni. Képfájl-formázások: A Lepiforumon *.jpg formátum (fényképre alkalmas) és *.gif formátum (grafikára alkalmas) formátum megengedett. Kép mérete: 900 pixelnél nagyobb oldalhosszúságú képet a feltöltéskor autómatikusan 900 Pixelre kicsinyíti a fórum. A jó képminöség érdekében javasoljuk, hogy a feltöltés elött kicsinyítse a képet 900x600 illetve 600x900 pixel méretre, illetve válasszon egy ilyen méretü alkalmas képkivágást. További információ ehhez a témához: Tipps zur Digitalfoto-Bearbeitung.

4.6. Türelem

A Makrolepidopterára (nagylepkékre) vonatkozó kérdésre általában néhány órán, gyakran perceken belül válasz érkezik. Ha nem kap választ, lehetséges, hogy a kérdés megfogalmazása nem volt egyértelmü. Ne veszítse el a türelmét. Az sem baj, ha két- három hét elmúltával maga küld egy választ a kérdésére, hogy az a fórumon ismét elöre kerüljön.

Mikrolepidopterák (molyok) szakemberei közül jelenleg csak kevesen látogatják rendszeresen a fórumot. Ha a kérdését elnapolja a téli hónapokra, az jóval megnöveli annak az esélyét, hogy egy kompetens választ kapjon, mivel nyáron a fórumon is és a specialisták köréban is föszezon van.

4.7. Szakirodalom, határozók

A Lepiforum nem tudja és nem is akarja az idevonatkozó szakirodalmat felváltani. Ha valaki komolyan foglalkozik lepkékkel és hernyókkal, elöbb- utóbb megkell hogy vegye a könyveket, melyeket az internet nem pótol. Itt hivjuk fel a figyelmet az általánosan használatos szakkönyvek listájára (deutsch: [Liste gängiger Bestimmungsliteratur].) Az ott használt rövidításek lehetövé teszik ez egyszerü idézést a hozzászólásokban.

4.8. Rovat: Határozó

A szerkesztöség egy gyüjtemányt kíván létrehozni azokból képekböl, melyeket a fórumra feltöltöttek, illetve más szerzök e célból rendelkezésre bocsájtottak, és a fajhatározáshoz szükséges ismertetöjelekböl. A cél európa összes lepkefaját (a Microlepidopterákat is beleértve) minden fejlödési stádiumban bemutatni. Aki a képeit határozás céljából a fórum tárolóhelyén menti el, egyetértését adja, hogy a képet a szerkesztök a „Határozó“ –kategóriában felhasználhatják. Ha egy szerzö a képeket saját tárhelyen tárolja és csak linkről illeszti be, várható, hogy a szerkesztöség megkérdezi, hogy felhasználhatja-e a képet a határozóban is. A kép szerzöje itt minden esetben név szerint szerepel. Azokat a hozzászólásokat, ahonnan a határozó képet vett át, a dátum mellet zöld szinü „Bestimmungshilfe“ felirattal jelöljük.

4.9. A használat mértéke

A fórum elsösorban egyéni problémákra kíván megoldást nyújtani. Gyüjtemények egyedeinek határozása (tüzött lepkék) csak kivételes esetben történik. Erre van jobb megoldás! Fényképsorozatok/tiszteletpéldányok határozása sem kivánatos. Kérjük kisebb sorozatok határozásához várjanak a téli hónapokig, amikor a fórum nem olyan frekventált.

5. A válaszadással kapcsolatos tudnivalók

5.1. Igényesség

Kifejezetten támogadjuk, hogy ne csak szakemberek, hanem amatörök is válaszoljanak határozással kapcsolatos kérdésekre. Attól függetlenül, hogy mindenki tévedhet, a válasz megfogalmazásakor ügyeljünk a minöségre. Ajánlott csak olyan fajok (illetve Taxonok) meghatározását a fórumon publikálni, melyek változékonyságát a válaszadó saját tapasztalatból ismeri. Ellenkezö esetben ajánlott a választ határozási gyakorlatként jelölésni. Ha a meghatározás kétséges, ezt a a válaszban egyértelmüen jelezni kell. Ha viszont a meghatározás biztos, akkor legyen ez is a megfogalmazásból egyértelmüen kivehetö.

5.2. Tudományos megnevezés

A Lepiforum a szakemberek és gyakorlott amatörök magas igényeihez szeretne igazodni. Ebböl az igényböl fakad, hogy a tudományos nevek használatát tanácsolja. Amennyiben német név létezik, úgy az érdeklödök számára hozzáfüzhetö, mint extraszolgáltatás.

5.3. Téma

Kérjük a tudományos nevet minden fajmeghatározás esetén gépelje be a az adott mezöbe, hogy a fórum áttekinthetö maradjon. Ez okból kérdéssorozatokra is egyenként válaszoljon.

5.4. A megválaszolt hozzászólás idézése

A válaszban csak annyit idézzen az eredeti hozzászólásból, amennyi értelemszerüen szükséges. A fórumszoftver a szövegbeviteli mezöben ad lehetöséget idézetre.

5.5. Válaszadás a fórum arhivumából

Itt nem lehetséges új vitaszálat (témát) inditani vagy hozzászólásokra válaszolni. Ha egy, az archivumban lévö hozzászólásra kíván hivatkozni, másolja be ennek a hozzászólásnak az URL-címét az aktiv fórumba.

Magyar fordítás: Spielmann Edit